Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Rendezvények / Konferenciák /

Székelyföld-konferencia: áprilisban tartják Székelyföld harmadik tudományos kongresszusát

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Kara, valamint az egyetem sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja ad otthont a 2017. április 20-22. között tartandó Székelyföld-konferenciának, a III. Székely Kongresszusnak.

A „Székely Kongresszus” hagyománya összefügg Székelyföld modernizációjának a kérdésével: az első, 1902-es tusnádi székely kongresszus célja inkább gyakorlati – közpolitikai – volt: megakadályozni Székelyföld teljes elszegényedését és lakosságának kivándorlását. E tradíció megújításának jelentős állomása volt 2002-ben a tusnádi kongresszus századik évfordulóján megszervezett „Székelyföld-konferencia”, amelynek egyrészt tudományos, másrészt közpolitikai jellege volt.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem székelyföldi karainak létrehozásával új feltételek teremtődtek meg arra nézve, hogy a Székelyföld-centrikus tudományos és szakmai jellegű szellemi tevékenység célirányosan a térség fejlesztését, sőt a regionális szolidaritás erősödését szolgálja.

A tervezett konferencia (a III. Székely Kongresszus) tétje a reális Székelyföld-kép megerősítése, a hagyományos keretekkel is számoló fejlesztés szakpolitikai elveinek megalapozása, valamint Székelyföld szakmai és tudományos potenciáljának a felmérése és felmutatása.

A 2017. április 20-22-re tervezett III. Székely Kongresszus helyszínei: a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Kara, valamint az egyetem sepsiszentgyörgyi tagozata. A konferencia 20-24 szekciójára e három helyszínen kerül sor. A konferencia szervezését további tudományos intézmények és szervezetek támogatják: a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, valamint a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (mint civil szakmai szervezet).

A konferencia honlapja itt érhető el.

Eseménynaptár

2018. április

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30