Fordító és tolmács szakos hallgatóink a Shades of Meaning fordítóversenyen

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Fordító és tolmács szakos hallgatóink a Shades of Meaning fordítóversenyen
Fordító és tolmács szakos hallgatóink a Shades of Meaning fordítóversenyen
Fordító és tolmács szakos hallgatóink a Shades of Meaning fordítóversenyen
2018. november 15.

2018. október 26-27. között a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Fordító és tolmács szakának három hallgatója részt vett a Temesvári Nyugati Tudományegyetem (Universitatea de Vest din Timișoara) által 4. alkalommal megszervezett Shades of Meaning fordítóversenyen.

Bálint Tamás (III. év), Rappert Balázs (III. év) és Razman Noémi-Katalin (II. év) szoros mezőnyben versenyeztek, hiszen öt egyetem 43 hallgatója mérte össze tudását vers- és prózafordításban, illetve szakszövegfordításban. Hallgatóink prózafordításra jelentkeztek angol-román, illetve román-angol nyelvpárosításban.

A versenyen a magyar-német szakos Razman Noémi-Katalin II. helyezést ért el. Ez szakunk fennállásának eddigi legjobb eredménye más egyetem által rendezett fordítóversenyen.

Dr. Eliza Claudia Filimon előadása
Dr. Eliza Claudia Filimon a temesvári Nyugati Egyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusa, 2018. november 22-én 8:30-tól a C526-os teremben audiovizuális témában tart előadást.

Álláshirdetés (titkár)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: titkár (Dékáni Hivatal).

XVIII. Marosvásárhelyi Kari TDK - felhívás
2019. április 12–13. FELHÍVÁS

Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi novemberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi novemberi ülésszakán a Graphisoft cég részéről Kovács Viktor és L. Kiss József tart előadást "ARCHICAD, Under the Hood" címmel.

Gyászjelentés - Dr. Filep Emőd
Fájó szívvel tudatjuk, hogy kedves kollégánk dr. Filep Emőd tiszteletbeli professzor, 2018. november 14-én elhunyt.

Agrármérnöki szakos diákjaink az INDAGRA szakkiállításon
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanuló Agrármérnöki szakos hallgatók tanáraik kíséretében 2018. november 2-án meglátogatták a bukaresti Romexpo kiállító központban megrendezett INDAGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítást.

Online is lapozható a 2019-es felvételi tájékoztató füzet
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban, az egyetemi felvételire készülő diákok megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakot!

II. forduló - Hallgatói képviselők választása - Szenátusi és Kari Tanácsi tagok
A választási szabályzatnak megfelelően, mivel az első fordulóban a választások kvórum hiányában nem érvényesek, egy hét múlva, 2018. november 19-én, 8-16 óra között, újabb fordulót szervezünk a Szenátus teremben.

V. SapiLine Tracer
Az V. SapiLineTracer robotversenyt december 11-én szervezi a Sapientia EMTE Villamosmérnöki tanszéke a Hallgatói Önkormányzattal közreműködve.

Robochallenge
A Marosvásárhelyi Kar HeptaCube csapata első helyezést nyert a XI. Robochallenge nemzetközi robotversenyen

Rendkívüli nyitvatartás a könyvtárban
November első napjaiban a kari könyvtár a következő, rövidített órarend szerint tart nyitva:

II. SapiSentia verseny középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a SapiSentia elnevezésű interdiszciplináris vetélkedőt középiskolás diákoknak 2018. november 27-én.

Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi októberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi októberi ülésszakán Ambrus Oszkár, az Accenture cég munkatársa tart előadást "Crack the Interview. A practical guide on how to charm your job interviewer" címmel a 230-as előadóteremben, kedden, október 30-án 13:00 órai kezdettel.

BrainMarathon for Health
Egészségügyi témájú nemzetközi diákvetélkedőnek adott otthont a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja. A BrainMarathon for Health témája az elszigetelt települések egészségügyi ellátásának javítása, tágabb értelemben az egészségi állapot javítása, a jövő egészségügyének fejlesztése innovatív ötletekkel.

A ZES Zollner Electronic cég és termékbemutatója a Sapientia EMTE-n
2018. november 6-án, 13:00 órától a a szatmárnémeti ZES Zollner cég tart bemutatót a 114-es teremben.

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából
2018. október 23-án rövid megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójának tiszteletére az egyetem aulájában.

INNOVER 2 - II. Innovációs csapatverseny
Ha műszaki fejlesztési ötleteid vannak és ezek piaci értékesítéséről álmodozol, készíts egy hiteles üzleti tervet és mutasd be! Jelentkezési határidő: 2018. november 2., 14 óra.

Ha a városi fák beszélni tudnának
Szaller Vilmos minősített favizsgáló Ha a városi fák beszélni tudnának címmel tart előadást szombaton, 2018. október 27-én, 17-19 óra között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dendrológia laboratóriumában (132-es terem). Az előadás nyitott minden érdeklődő számára.

Hallgatói képviselők választása - Szenátusi és Kari Tanácsi tagok
A Szenátus elrendeli a részleges hallgatói választások megszervezését három Kari Tanácsi képviselői és két Szenátusi hely betöltésére (Szenátusi határozat: 2165/2018. szeptember 14.).

Határtalan tudomány
Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya 2018. november 17-én a Határtalan tudomány témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumához kapcsolódóan hagyományszerűen megtartja éves szakmai konferenciáját, amelynek ez alkalommal a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Karának főépülete ad otthont.

Startol a Sapientia EMTE felvételi tájékoztató körútja
A korábbi évekhez képest egy hónappal korábban vág neki „Az egyetem házhoz jön” elnevezésű, 2019-es egyetemi felvételi tájékoztató körútnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Dr. Vásárhelyi József előadása
Október 16-án, 13:00 órától dr. Vásárhelyi József, a Miskolci Egyetem előadótanára tart előadást Újrakonfigurálható digitális áramkörök témakörben.

A kevesebb több
Szerinted milyen egy jó előadás? Hogyan lehetsz jó előadó? Ezekre, és még sok más kérdésre ad választ Porcsalmi Bálint A kevesebb több – A jó előadások és látványos prezentációk receptje című előadásában, október 16-án, 13:00 órától.

Sapientiás jegyzetbörze
Ha van olyan jegyzeted ami megmaradt és szívesen segítenél egy nyomdokaidban járónak tedd le a könyvtárba a szakodnak kijelölt helyre!

Magyarországi tájépítészeti jelenlét Erdélyben
Az erdélyi Traditio Transylvanica Alapítvány meghívására, október 4-én és 5-én a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar kertművészeti szakcsoportjának oktatói és hallgatói valamint a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának tájépítész hallgatói a gyalui fejedelmi várkastély parkjának kerttörténeti értékeit vizsgálták.

Lezajlott az Egészségfejlesztés konferencia
Szeptember 27-én zajlott karunk új épületében a IV. közegészségügyi konferencia, melynek témája az egészségfejlesztés volt. Előadóink között neves hazai és magyarországi szakemberek kaptak helyet, így a budapesti Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOGYE és a Sapientia EMTE kutatói.

Az Egyetem Napját ünnepeltük
2018. október 3-án, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában és Marosvásárhelyen ünnepeltük.

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatójából és több volt hallgatójából álló csapat a nyertese a My City Marosvásárhely pályázatnak
A marosvásárhelyi városháza által meghirdetett Az én városom Marosvásárhely pályázatra – amelynek célja a megyeszékhely főterének korszerűsítése – nyolc pályamunka érkezett. Első díjat nem osztottak ki, így a második helyezett lett a nyertes.

Egyetem Napja Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2018. október 3-án, szerdán, 11 órától kezdődik a Csíki Mozi nagy termében.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-as tanév második félévében.

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS
IV. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA 2018. szeptember 27. Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar

Beiratkozás a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének pedagógiai képzéseire
Beiratkozás a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének első szintű pedagógiai képzésére Az első szintű pedagógia modul (románul...

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2018/19-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-es tanév második félévében.

Mesterképzés - 2018-as őszi felvételi eredmények
A mesterképzés 2018-as őszi felvételi vizsga eredményei.

Tandíj befizetési határidők a 2018/2019-es tanévre
A tandíj befizetési határidők a 2018/2019-es tanévre a következők: TANDIJ BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK a 2018/2019-es tanévre...

Alapképzés - 2018-as őszi felvételi eredmények az első elosztási kör után
Az alapképzés 2018-as őszi felvételi vizsga eredményei.

Tanévkezdés 2018
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2018. szeptember 17-én kezdődik a tanév. A 2018/2019-es tanév első hete regisztrációs hét. Ebben a 2018.09.17 – 23. közötti periódusban kötelező a regisztráció és a tantárgyfelvétel lebonyolítása minden hallgató számára.

Mesterképzés - vizsgajegyek 2018 ősz
A mesterképzés 2018-as őszi felvételi vizsgajegyei.

Alapképzés - vizsgajegyek 2018 ősz
Az alapképzés 2018-as őszi felvételi vizsgajegyei.

Őszi felvételi 2018 - Meghirdetett helyek száma
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara a 2018-as őszi felvételire az alapképzésen 279, míg a mesterképzésen 80 helyet hirdet meg. Iratkozás: szeptember 8 és 10.

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2018/2019-es tanév I. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet óraadói állások betöltésére a 2018/2019-es egyetemi év I. félévére.

Álláshirdetés labortechnikusi állás betöltésére a Kertészmérnöki Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszéke munkatársat keres laboránsi, labortechnikusi állás betöltésére.

2018-as őszi kiegészítő vizsgabeosztás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar 2018-as őszi kiegészítő vizsgabeosztása itt található.

Mérnökképzés Marosvásárhelyen
Világszerte nagy a mérnöki szakmában a szakemberhiány és ez alól Románia sem kivétel. Itthon a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, ahol magyar nyelvű mérnökképző központ működik.

Álláshirdetés titkári állás betöltésére az AT Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke munkatársat keres tanszéki titkári állás betöltésére.

Gyakorlaton az agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatók
Négy hetes intenzív, tömbösített nyári gyakorlaton voltak a Sapientia EMTE agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatói.

Álláshirdetés tanszéki titkári állás betöltésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Villamosmérnöki Tanszéke munkatársat keres tanszéki titkári állásra.

Kutatási projektben vettek részt a Marosvásárhelyi Kar hallgatói
A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása elnevezésű pályázati program Tehetséges műszaki és mezőgazdasági mérnök hallgatók interdiszciplináris kutatásainak támogatása című kutatási projektben vettek részt hallgatóink, 2017.09.01 – 2018.06.30 között.

Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia
A vakáció kellős közepén bolydult meg a Sapientia koronkai kampusza, ahol diákok, előadók, vendégek és érdeklődők körében zajlott az első Sapientia Nyári Egyetem. Szó esett mindenről, ami érdekelheti az egyetemistákat, legyen az tudomány, technológia, protokoll, biológia vagy éppen politika.

Egészségfejlesztés konferencia - felhívás
Konferenciánk célja összefogni az egészségtudomány elméleti és gyakorlati szakembereinek tevékenységét, a helyi és nagyobb kiterjedésű egészségfejlesztő programokat és törekvéseket, egymás munkáját megismerni és megismertetni. Időpont: 2018. szeptember 27-28. Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 10., 24 óra.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2018/2019-es tanév)
A sikeres pályázók ösztöndíjban, konferencia részvételi- és nyelvvizsgaköltség-támogatásban, képzések, szakmai és nemzeti identitást erősítő programok biztosításában, tutoraik pedig honoráriumban részesülnek. A pályázatot benyújtási határideje 2018. augusztus 28.

Marosvásárhelyen zajlik a Sapientia EMTE első Nyári Egyeteme
Nagy magyarországi egyetemek példájára szerveznek idén először Nyári Egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. Az augusztus 7-12. között zajló rendezvény fókuszában a tudományos, technikai újdonságok, valamint az aktualitások kerülnek: három kerekasztal-beszélgetés mellett 26 előadás tarkítja a hatnapos rendezvény programját.

Alapképzés - 2018-as nyári felvételi eredmények a második elosztási kör után
Mechatronika és Gépészmérnöki szak Kertészmérnöki, Tájépítészet és Agrármérnöki szak Fordító-tolmács szak Kommunikáció és...

Pályázati eredmények - Bentlakás 2018/2019 (80 hely)
Hallgatók elszállásolása a bentlakásban a 2018/2019-as egyetemi tanévben.

Számos érdeklődőt vonzott a Sapientia-sátor Tusványoson
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2018-ben is jelen volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Július 26-án, csütörtökön, a Marosvásárhelyi Kar várta az érdeklődőket.

Mesterképzés - 2018-as nyári felvételi eredmények a második elosztási kör után
Mesterképzés felvételi eredményei a második elosztási kör után A fennmaradt helyekre a beiratkozást 2018. szeptember 8, 10...

Alapképzés - 2018-as nyári felvételi eredmények az első elosztási kör után
Mechatronika és Gépészmérnöki szak Kertészmérnöki, Tájépítészet és Agrármérnöki szak Fordító-tolmács szak Kommunikáció és...

Alapképzés - Felvételi eredmények - 2018
Az alapképzés 2018-as nyári felvételi vizsga eredményei.

Tanulmányúton voltak az agrármérnöki szakos hallgatók
A Sapientia EMTE, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában tanuló másod- és harmadéves agrármérnöki szakos hallgatói 2018. július 9 – 13-a között egyhetes szakmai tanulmányúton vettek részt Olténia és a Bánság területén.

Idén is várunk Tusványoson!
2018. július 25–27. között ismét áll a Sapientia-sátor Tusványoson. Július 26-án, csütörtökön, a Marosvásárhelyi Kar oktatói és hallgatói színes programmal várnak minden érdeklődőt.

Mesterképzés - Felvételi eredmények 2018
A mesterképzés 2018-as nyári felvételi vizsga eredményei.

Pro Facultate Informatica Emlékéremmel tüntették ki dr. Kása Zoltán professzor urat
Dr. Kása Zoltán professzor úr az ELTE Informatikai Kar, a CII HU-19 CEEPUS hálózat és a magyar nyelvű informatikaoktatás érdekében végzett évtizedes áldozatos munkája elismeréseképpen Pro Facultate Informatica Emlékérem kitüntetésben részesült.

2018-as felvételi időpontok
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2018. július 11-17. között zajlik a beiratkozás az alapképzési szakokra, valamint 2018. július 11-14. között a mesterképzési szakokra.

Előkelő helyen a Sapientia EMTE a nemzetközi egyetemi rangsorban
Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorokban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

Előzetes pályázati felhívás Collegium Talentum programban való részvételre a 2018/2019-es tanévben
A Sapientia Hungariae Alapítvány 2018. július végéig a www.sha.hu honlapján megjelenteti a 2018–2019-es tanévre szóló Collegium Talentum ösztöndíj programját. A potenciális pályázói kört a Sapientia EMTE esetében a PhD-képzésben részt vevő fiatal - meghatározott idejű-, illetve óraadói alkalmazásban lévő - oktatók, valamint az MA-MSc szakos hallgatók képezik.

Tenderfelhívás javítási munkálatok elvégzésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet javítási munkálatok elvégzésre.

Tenderfelhívás útjavítási munkálatok elvégzésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet útjavítási munkálatok elvégzésre.

Virtuális-e minden valóság?
Dr. Fülöp Otília adjunktus előadása a Vibe Kolin, csütörtökön, július 5-én 15 órától.

Pályázati eredmények – Bentlakás 2018/2019
Itt tekinthető meg a bentlakás pályázat eredménye.

Hallgatóink Székely Előfutár Ösztöndíjat nyertek
Kucsván Zsolt Levente, III. éves Informatika szakos valamint Borsos Bálint, Automatika és alkalmazott informatika szakos hallgatónk, tudományos kutatása támogatásához, megpályázta és elnyerte az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) ösztöndíját.

Közegészségügy szakos hallgatók publikációi
A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán június 26-án mutatták be a Diáktudomány kiadványsorozat idei számát. A Felfedezlek tudomány címet viselő kötetben a szárnyukat próbálgató fiatal kutatók TDK-díjazott pályamunkái kaptak helyet.

A 2017/2018-as tanév II. félévi pótvizsgabeosztása
A pótvizsgabeosztás itt követhető.

Közegészségügy szakos hallgatóink nemzetközi sikerei
Három hallgatónk vett részt az EHMATHON nemzetközi egészségügyi menedzsment versenyen Budapesten, a Semmelweis Egyetemen, június 20-22. között. A rangos megmérettetésen az EIT (European Institute of Innovation and Technology) különdíját nyerte a STORK nevű csapat.

XII. Csíkfalvi Csűrszemináriumok
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Kommunikáció és közkapcsolatok szak idén XII. alkalommal szervezi meg a Csűrszemináriumot június 25-28. között, a Marosvásárhelytől mintegy 25 kilométerre fekvő Csíkfalva községben.

Magyarországi tanulmányúton a Kertészmérnöki Tanszék hallgatói
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának kertészmérnök, tájépítész és agrármérnök szakos hallgatói, Bandi Attila és Orosz Ferenc oktatók kíséretében tanulmányúton vettek részt a 2018. június 3-8. közötti időszakban.

A SapiEngineering csapat megnyerte a Zadarban rendezett folyamatírányítási versenyt
A Kardos Tamás volt és Hobaj Zsolt végzős hallgatókból álló SapiEngineering csapat a harmadik fordulóban megelőzte a belgrádi egyetem hallgatóiból álló rivális csapatot és megnyerte a zadari Mediteran Control Conference keretein belül meghirdetett folyamatírányítási versenyt.

Közeges hallgatók az Ehmaton nemzetközi döntőjében
A közegészségügy szak négy hallgatója - Hegyi Brigitta, I. év, Szász Beáta, I. év, Veres Árpád II. év, Horvát Attila, III. év - továbbjutott az Ehmaton egészségügyi menedzsment diákverseny nemzetközi döntőjébe.

Jelentkezz előadónak a Vibe Koliba!
Egyetemünk idén is partnere a VIBE Fesztiválnak, ahol a VIBE Koli kereteiben többek között az egyetem oktatói is bemutatókat, előadásokat tartanak, beszélgetéseken vesznek részt. Az idei évben megnyitja kapuit a Koli az egyetemista és iskolás kutatók előtt is, olvasd a felhívást, és pályázz bátran!

Bentlakás - Fontos tudnivalók a 2019/2020-as tanévre
Kik pályázhatnak bentlakás helyekre? Szükséges iratok, pályázatok leadásának határideje

A 2017/2018-as tanév nyári vizsgabeosztása
A 2017/2018-es tanév nyári vizsgabeosztása itt követhető.

Tenderfelhívás spektrofotométer beszerzésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet spektrofotométer és tartozékok beszerzésére a Kertészmérnöki Tanszék részére.

Sapientia Nyári Egyetem 2018 - Poszterverseny
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara és a Kar Hallgatói Önkormányzata idén első alkalommal szervezi meg a Sapientia Nyári Egyetem 2018 elnevezésű rendezvényt 2018. augusztus 7-12. között a Marosvásárhelyi Kar Kampuszán. Egyetemünk hallgatói poszterversenyen is részvételt nyerhetnek.

Tanulmányúton a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán tanuló, Távközlés szakos II. és III. éves diákok, Papp Sándor oktató kíséretében tanulmányúton vettek részt a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Workshop: developing chatbot apps for Google Assistant
Szeretnéd megtudni miként építhető alkalmazás a Google Aszisztens mögé pl. a színházi program után érdeklődnél hangutasítással, netán valamelyik moziban játszott filmről, a programról, a bank, vagy energia szolgáltató chatbot formájába bújt párbeszéd alapú aszisztenssel intéznéd az ügyeidet. Akkor gyere el szombaton, június 9-én, 8,30-18 óra között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának kampuszára.

Matematika a Bolyain
2018. június 12-én, kedden 17 órától a 230-as teremben vetítjük a Kása Zoltán rendezésében készült "Matematika a Bolyain. Adalékok a matematika történetéhez a Bolyai Tudományegyetemen 1945–1959" c. dokumentumfilmet.

Bölcsességgel feltarisznyálva
Újabb értelmiségi nemzedéket engedett útjára a Sapientia A tizennegyedik végzős évfolyamot búcsúztatták szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán, újabb erdélyi magyar értelmiségi-nemzedéket engedtek útjára. Olyan fiatalokat, akik az itt szerzett versenyképes tudás birtokában remélhetőleg itthon, a szülőföldjükön találnak munkahelyet, alapítanak családot.

Robotok a versenypályán
A Bolyai Farkas Elméleti Líceum IX-XI. osztályos diákjai robotokat próbáltak az egyetem aulájában felállított versenypályán.

I. díjat nyert karunk hallgatója a XXI. ETDK-n
Kántor Zsolt, IV. éves Számítástechnika szakos hallgató I. díjban részesült a hét végén Kolozsváron megrendezett ETDK-n, ugyanakkor OTDK részvételi jogot is szerzett.

Átvehetik az okleveleket a 2012-2017. között államvizsgázók és disszertálók
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Marosvásárhelyen, 2018. június 6-án, szerdán 10-18 óra között a 129-es teremben.

Hosszabbított könyvtári nyitvatartás a nyári vizsgaidőszakban
A nyári vizsgaidőszakban (2018. május 28. – június 24.) a könyvtár szombatonként is várja olvasóit.

Erasmus+ pályázati felhívás Ukrajnában megvalósuló oktatási és képzési célú mobilitásra (STA, STT) a 2018/2019-es tanév első félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára partnerországban megvalósuló oktatási és képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanév első félévében.

Egészségmagatartás szakmai délutánok
Egészségnevelő programok magyarországi iskolákban Szervező: Sapientia EMTE Életminőség Kutatóközpont, Humanikon Egyesület Időpont: 2018. május 24. csütörtök, 14 óra

Ballagás 2018
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán idén is háromnapos rendezvény keretében ballagnak hallgatóink.

Glozer Rita, a Pécsi Tudományegyetem docense tart előadást
Az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék meghívásában Glozer Rita, a Pécsi Tudományegyetem docense tart előadást Képek, helyek, emlékek - városreprezentáció az Instagramon címmel. Az előadást műhelymunka követi az előadó irányításával.

Ünnepélyes Tanszéki szeminárium
Prof. dr. Kása Zoltán élete munkásságát méltatjuk. 2018. május 22, 14:10, Szenátusterem

Álláshirdetés - takarítói állás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet takarítói állás betöltésére.

Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi májusi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi májusi ülésszakán dr. Kilián Imre mutatja be "Szövegbányászat egy szintaktikus-szemantikus platformon" című előadását a 230-as előadóteremben, csütörtökön, május 17-én 14:10 órai kezdettel.

Karunk hallgatója dicséretben részesült a Digilent Design Contest 2018 verseny európai szakaszán
Székely István-Zsolt, III éves Automatika és alkalmazott informatika szakos hallgató Localization based on RF modules című dolgozatával dicséretet kapott a Digilent Design Contest 2018 verseny európai szakaszán.

Dr. Kása Zoltán professzor urat köszöntjük!
Dr. Kása Zoltán professzor úr, a Sapientia EMTE Szenátusának volt elnöke ma tölti 70. életévét. További munkájához erőt, egészséget kívánunk. Isten éltesse sokáig, Professzor úr!

Hallgatóink sikere a XIII. Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok versenyen
Második helyezést ért el a Sapientia csapata a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén, közismertebb nevén a Magyarok a Marson elnevezésű robotika megmérettetésen.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign